PRESS SUOMI ENGLANTI

Who do you think you are?

6.10. - 5.11. 2006, Anna Ahmatova Museo, Pietari, Venäjä
Huom! Näyttelyaikaa pidennetty viikolla!

Ahmatova museo pimenee esittääkseen uutta suomalaista videotaidetta
Talven pimeyden hiipiessä yllemme amerikkalainen kuraattori ja kolme suomalaista taiteilijaa saapuvat kaupunkiin tarjotakseen kasvavaan synkkyyteen välähdyksen valoa. Osana Ahmatova museon kansainvälisten tapahtumien ja näyttelyiden sarjaa Who do you think you are? on tulosta museon ja vierailevan kuraattorin Chris Gordonin poikkeuksellisesta yhteistyöstä. Näyttely avautuu 6. lokakuuta.

Näyttelyn kolme taiteilijaa - Pia Euro, Tanja Koponen ja Elena Näsänen - ovat kaikki paikkansa vakiinnuttaneita ja arvostettuja taiteen ammattilaisia Suomessa. Pietarissa esillä olevat teokset ovat vaikuttavaa ja merkittävää, myös kansainvälisesti esiteltyä, taidetta. Yksi taiteilijoista, Elena Näsänen, on ollut jo esillä Pietarissa osana National Centre of Contemporary Artin menestyksekästä Electric Visions -festivaalia, joka järjestettiin Dom Kinossa muutama vuosi sitten, ja jossa myös Gordon oli mukana.

Taiteilijoille on yhteistä kiinnostus identiteettikysymyksiin, mistä johtuen näyttelyn vieraiden voi olla vaikea erottaa missä yhden taiteilijan työ loppuu ja toisen alkaa. Kuraattori Chris Gordon: “Valitessani töitä näyttelyyn minua alkoi kiehtoa taiteilijoiden samankaltainen tapa tarkastella persoonallisuutta. Aloin miettiä mitä tapahtuisi, jos käsittelisin näyttelyä yhden taiteilijan yksityisnäyttelynä jolla olisi jakautunut persoonallisuus - se olisi tavallaan kolmiulotteinen tutkimusmatka sivupersoonahäiriöön. Uskoakseni tulos on kiehtova ja haastava.”

Jakautunut psyyke on selkeimmin esillä Pia Euron teoksessa Tuula, jossa katsoja kohtaa monitorilla kahteen osaan jaetut naisen kasvot. Vaikutus on yhtäaikaa sekä lumoava että häiritsevä jättäen katsojan ajelehtimaan hurmaantumisen ja vastenmielisyyden välimaastoon. Persoonallisuuden ja katseen poikkileikkauksena teos tarjoaa vahvan näkemyksen sijoiltaan olemisesta ja ongelmista, joita näkökulmien amoninkertaistuminen synnyttää. Tanja Koponen esittää oman versionsa ”sielun yöstä” monitahoisessa installaatiossa, jossa yhtenä aiheena on hänen sisarensa. Heavymetalmusiikki ja Lost Highway -tyyliset puitteet lisäävät teokseen aavistuksen uhkaa, joka vie katsojan syvälle yölliseen maailmaan. Elena Näsänen tuo näytille hitchcockmaisen tulkinnan ”toisesta”, joka esittää intiimimpää suhdetta taiteilijan ja katsojan välille. Näsäsen psykologinen etsivätarina tarjoaa katsojalle yksityiskohtaisen näkökulmaharjoituksen, joka on myös tutkimusmatka katsomiseen itseensä.

Chris Gordon: “Molemmin puolin Suomen ja Venäjän rajaa tehdään paljon kiinnostavaa taidetta, joka kuitenkin jää useimmilta ihmisiltä löytämättä. Ajattelin, että olisi hyvä yrittää saada aikaan kunnollinen dialogi esittelemällä ihmisille uusia ideoita, jotka ovat syntyneet aivan aidan takana. Silloin päätin esittää kysymyksen - Who do you think you are? - josta tuli myös näyttelyn nimi. Minun mielestäni mahdolliset vastaukset kysymykseen pureutuvat suoraan asenteisiin, joita meillä on itseämme ja toisiamme kohtaan - olivat ne sitten asenteita naapureihin, ystäviin tai kollegoihin.”

Näyttelyä ovat tukeneet Opetusministeriö, FRAME, HIAP, The St. Petersburg Branch of the National Centre of Contemporary Art ja Anna Akhmatova museo. Taiteilijajärjestö MUU ry on näyttelyn suomalainen yhteistyökumppani.

Näyttelystä on julkaistu katalogi.

Lisätietoja:
Chris Gordon arkham@yandex.ru
Maria Korostoleva / Akhmatova museo +7 (812) 272 58 95, mariakorosteleva@inbox.ru

Anna Akhmatova museo
Osoite: 53 Lityeni Prospect, Pietari
Avoinna: ti-su 10.30-18.30
http://www.akhmatova.spb.ru/MUU ry on vuonna 1987 perustettu monitaidejärjestö, joka edistää uutta ja kokeellista taidetta
mm. tuottamalla taidetapahtumia, luomalla yhteistyöverkostoja ja järjestämällä koulutusta.