in english lehdistö


VISITING


- Young Croatian Art Scene / Scena mladih hrvatskih umjetnika


Tina Gverović
Sonja Gašperov
Alem Korkut
Vedran Perkov
Viktor Popović
Marko Tadić
Ivan Tomasović
Iva Vraneković

 
16.1.-8.2.2009

 
MUU galleria & Kuvataideakatemian Galleria FAFA, Lönnrotinkatu 33-35, 00180 Helsinki
09-625 972, muugalleria@muu.fi, www.muu.fi, www.kuva.fi
avoinna ti-pe 12-17, la-su 12-16VISITING on ensimmäinen kroatialaisen nykytaiteen esittäytyminen Suomessa.

Kroatian taiteilijajärjestö HDLUn, Taiteilijajärjestö MUUn, Kuvataideakatemian ja Kroatian suurlähetystön yhteistyössä toteuttamassa näyttelyssä on mukana kahdeksan nuorta kroatialaista taiteilijaa.

Kaikki näyttelyn taiteilijat, näyttelyn kuraattori Gordana Bralic ja Kroatian Taiteilijaseuran johtaja Branko Franceschi vierailevat Suomessa näyttelyn avajaisten aikaan.

__________________________________


”…Kroatialaisia kuvataiteita Suomessa esittelevä valikoima on esteettisestä, eettisestä ja kognitiivisesta näkökulmasta katsottuna siinä määrin puhdistettu että se osoittaa harvinaisen tasokasta mielen selkeyttä. Kokoelma ei jätä tilaa laskelmille kuraattorin päättäväisyydestä vaan pikemminkin edellytyksenä on harjoitettu hengen kurinalaisuus.

Gordana Bralićin erityinen tehtävä kuraattorina on ollut luoda näyttely jonka tulisi annetussa kontekstissa onnistuneesti esitellä kroatialaisen modernin kuvataiteen voimaa ja vitaalisuutta suomalaiselle yleisölle. Hänen onnistumisensa tässä tehtävässä oikeastaan määrää muodollisten, statuksellisten ja sukupolvellisten indikaattoreiden analyysia joka on saanut inspiraationsa hänen kokoamastaan näyttelystä.

Vaikka nuoria taiteilijoita on näyttelyssä mukana vain kahdeksan, heidän töissään laadun ja monimuotoisuuden korkea taso on ilmiselvää. Tämä tekee vain neljä ja puolimiljoonaisen kansan kuvataiteesta erityisen vakuuttavaa, etenkin kun juuri kuvataide on Kroatian kulttuurituotannosta kansainvälisesti eniten esillä. Kuvataide on siten paitsi huomattava alueellinen voimavara myös kasvavassa määrin läsnä oleva kansainvälinen ilmiö. Pars pro toto.”

Branko Franceschi

Kroatian Taiteilijaseuran johtaja


VISITING

”… Itse näyttelyn luonteen valinta kuten myös taiteilijoiden profiili tehtiin ottaen huomioon yksinkertaisuuden ja rehellisyyden poikkeuksellisen vahva vaikutus suomalaiseen tapaan lähestyä nykytaidetta, mikä voidaan aistia kaikkialla. Luodessamme tätä näyttelyä pidimme johtoajatuksena ajatusta yksinkertaisuudesta, mikä jokaisen taiteilijan kohdalla resonoi eri tavoin.

Kuitenkin jokaisella tässä näyttelyssä esitellyllä kroatialaisella taiteilijalla on erilainen ilmaisullinen viestintä. Asetimme vilpittömyyden ja taideteosten ja esitysten laadun ensisijaiseksi, lähtökohtaiseksi kriteeriksemme. Kokeillaksemme päätimme esitellä kunkin taiteilijan näkyvät henkilökohtaiset kvaliteetit ja kertojan runouden yksinkertaisuuden olennaisina valintaperusteina.

Kutoen yhteen, turhautumisen vapaus ja nokkeluus Vedran Perkovin ja Sonja Gašperovin töissä, Viktor Popovićin ja Tina Gverovićin intiimiys ja nostalgia, nuoren maalarin Ivan Tomasovićin poikkeukselliset maalaamisen laadut, Marko Tadićin ludismi, Iva Vranekovićin leikkisyys valmiiden elementtien käytössä uuden tilan luomisessa ja Alem Korkutin epäortodoksinen minimalistinen veistoksellinen työ – kaikessa tässä yritimme ennen kaikkea olla kadottamatta taiteellista laatua näkyvistä, ja tämän vuoksi luulemme että onnistuneesti kokosimme kunnioitettavan ja erittäin mielenkiintoisen valikoiman nuoresta kroatialaisesta taidekentästä...“

Gordana Bralić
Kuraattori

_________________ 

 
Kuraattori: Gordana Bralić

Koordinaattori: Ana Barbić Katičić
 
Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä:

Kroatian Taiteilijaseura HDLU
Taiteilijajärjestö MUU
Kuvataideakatemia
Kroatian suurlähetystö Suomessa

Näyttelyä ovat tukeneet:
Ministry of Culture of the Republic of Croatia
City of Zagreb Cultural Office, Croatia

Kiitos:

Suomen Liikemiesten Kauppaopisto
KIRJOITUSKONEMUSEO
http://typewriter.slk.fi

_________________ 
 
Luento Kuvataideakatemiassa:
Presentation of the Croatian Association of Artists HDLU
Director, Mr. Branko Franceschi
Friday January 16, 2009 at 1 pm.
Place: Finnish Academy of Fine Arts, Auditorium, Kaikukatu 4 (inner yard), 00530 Helsinki


__________________________________

MUU ry on vuonna 1987 perustettu monitaidejärjestö, joka edistää uutta ja kokeellista taidetta
mm. tuottamalla taidetapahtumia, luomalla yhteistyöverkostoja ja järjestämällä koulutusta.
.